Коментари полазника

У школи сам годину и по дана и задовољан сам како тече курс. Више година сам похађао наставу страних језика у другим школама и могу да кажем да оно што ова школа нуди у односу на друге школе страних језика јесте, превасходно, фокусираност на један језик и квалитетан додатни материјал. Ту пре свега подразумевам, доступност часописа и литературе на руском језику, а које као садржај имају боље упознавање Русије, њене културе, али и културно-историјске везе између наших народа. Истакао бих и пуну посвећеност предавача исказану кроз константно и редовно слање додатних материјала модерним, електронским, путевима и њихову доступност на питања везана за само штиво.

Вељко Стаменковић, новинар

Привукао ме је овај језик након посте Москви, где сам се уверила да су Руси народ близак нама, сто по менталитету, култури, начину живота, а оно и по језику, у коме препознајем корене нашег савременог. Драго ми је што сам имала прилику да будем баш на овом курсу, на којем сам без притиска, са уживањем присуствовала сваком часу. Допада ми се начин на који је час конципиран, конверзација нарочито. Конверзација где заправо могу да видим како се сналазим у комуникацији. Као и професорка Ивана које је била отворена за сва нејасна питања, а нарочито педагошки моменат њене подршке свима нама. У раду на часу и савлађивању градива, као и њеног прилагођавања нама. Драго ми је што сам на курсу спознала да су наша два народа, без обзира на географску удаљеност, заувек повезана и надам се да ћу језик још боље савладати.

Ивана Косовац, вајар – Ликовна академија

У погледу курса руског језика, посебно бих истакла то што је он прилагођен полазницима, односно пажња је усмерена на усвајању материје, а не на некакве зацртане норме урађених лекција у јединици времена. Такав приступ омогућава стварање постојане основе за даље учење. Рад, који се спроводи у малим групама и ентузијазам који професорке емитују додатно доприносе квалитету. Посебно бих истакла и можда, небитан детаљ - простор у коме се предавање одвија, поред неопходог материјала за спровођење наставе, поседује и изузетно лепе руске књиге. Листајући их, немогуће је не осетити жељу за савладавањем руског језика. Када курс језика прати и предавање о руској култури, с правом би се могло реци да полазник на једном месту може добити све. Предавање је место размене информација, продубљивања образовања, али и упознавања других полазника курса. Потребно је истаћи да је предавање концептуално флексибилно, те да и сами полазници могу утицати на одабир тема о којима че се причати, што додатно доприноси личном ангажману, а процес учења чини лакшим и занимљивијим. За крај треба напоменути и то да се руска култура, али и разјасњења руске граматике полазницима чине доступним и кроз мејлове које шаљу професорке. Свеобухватни приступ у преношењу знања и обиље података са којима полазник може да се сусретне, ову школу руског језика издваја од других.

Тијана Угарковић, докторант Правног факултета

Oбраћемо вам се са жељом да наше мишљење и сугестија утичу на вашу намеру да наставите са афирмацијом руског језика и руске културе. С тим у вези желели бисмо да изразимо наше немерљиво задовољство, а самим тим и похвалимо рад вашег центра и рад вашег професора Иване Петковић. На курс руског језика, који организује центр „Ру-Слово“, дошли смо не знајући ни једну једину реч на руском језику. Захваљујући, пажљиво бираном кадру и уклопљеном тиму, професорки која је одговорна како у људском, тако иу професионалном смислу, можемо рећи да већ поседујемо одређена знања. Тек сад се пробудила нова и јача жеља да што боље овладамо руским језиком и да у што већој мери упознамо културу руског народа. Професорка Ивана, је одговорна, добар педагог, изврстан методичар, има одличну културу комуникације, предусретљива, воли и зна свој посао. Можемо рећи, иако смо прошли кроз високе школе, да професорка представља раритет у својој струци, тако да са вољом и задовољством долазимо на њене часове. Наравно,имамо и једну сугестију, а то је да наставите путем којм сте кренули – да ширите руско слово (реч), руску културу, књижевност, уметност...

Теодора Малић, Марко Перуничић и Александар Милосављевић

Ја сам похађао курс на нивоу А2 који траје око четири мјесеца. Већина полазника је имала средњошколско предзнање, тако да смо на почетку курса успјешно обновили неке основне ствари. Величина групе и приступ часу су прилагођени знању и активности свихполазника. Нови изрази, фразе и граматика којима смо се бавили су првенствено одкористи у свакодневном говору а изучавали смо их веома темељно. У току курса смопрочавали и руску културу, умјетност и филм, што кроз текстове што кроз домаћезадатке. Да, постоје и домаћи задаци,активност на курсу је само основа, смјерница и провјера за све оно што сами моратеда научите. Атмосфера на часу није строго формална,а општи утисак је и више него позитиван!

Данило Мрдак, студент Правног факултета

За курс руског језика сам сазнао преко обавестења на факултету. Одмах ме је заинтересовао посто сам учио руски језик у основној школи. Конкурисао сам иако је постојала сумња да је у питању само реклама и да су места фактички веч попуњена. Али сам био разуверен кад ми је стигло обавестење да сам примљен. Данас након 4 месеца похађања курса и при крају 1. семестра могу да кажем да се нисам покајао, баш напротив, одушевљен сам. Овај курс руског језика представља савршену прилику да онај ко није учио руски се упозна са истим, као и да сви који су га учили усаврше и провере своје знање. Учење, позитивна атмосфера, енергија, смех, дружење, лепа познанства и одлични професори саставни су део курса. Интеракција између професора и ученика је на високом нивоу. Пружена нам је могућност допунске и додатне наставе где можете да се упознате са руском културом, обичајима, историјом... Све моје похвале и само напред.

Александар Бајиц, студент права

Веома сам задовољна начином рада на курсу. Група није велика тако да сви можемо подједнако да учествујемо, а ви сваком посветите довољно пажње уколико некоме нешто није јасно. Допада ми се што се на часовима интензивно ради и на граматици и на конверзацији, урадимо доста вежбања и коментаришемо о разним темама, користимо и научимо мноство нових речи. Тако интензиван програм нас подстиче на активно учешће, а временом и подиже самопоуздање и слободу код корисћења руског језика. Чини ми се да сам доста напредовала у односу на знање које сам имала пре курса. Уживам у пријатној атмосфери

Јасмина Брадиц, студент Географског факултета

Све што бих рекла о курсу је изразито позитивно. Задовољна сам јако начином рада професорке Јулије, њеним стрпљењем, ентузијазмом и позитивним ставом. Све похвале за њен рад! Иако се ради у групи, сви стижемо да урадимо све, да причамо на руском колико треба, да питамо ако нам нешто није јасно. Захвална на прилици да учим,

Милица Томић, апсолвент Правног факултета

Захваљујући овом курсу и сјајним предавачима, успела сам да знатно унапредим своје знање руског језика. На часовима се поред граматике раде и разне говорне вежбе уз помоц којих сам се ослободила и проговорила. Предност је свакако чињеница да у току учења добијамо прегршт података о култури, обичајима и традицији руског народа. Срдачно бих свакоме препоручила овај курс, сем учења упознајете и дивне људе и радите у фантастичној атмосфери.

Даринка Керечки, студент Правног факултета

У ову школицу (школица - не као мала, већ као драга) идем већ 2 године. И јако сам задовољна. Постоје разни нивои курса (А1, А2, Б1 и Б2). Пре поласка савет: Урадити тест да би се утврдило на ком степену је Ваше знање. Детаљно се прелази граматика. Имамо и честе провере знања и у складу са њима напредујемо. Доста се разговара. На часове нам долази и лекторка. Уџбеници се разликују од уџбеника из школа. Учимо о руској култури и градовима. Текстови су забавни. И коначно Русија није само Москва и Петербург. Доступни су нам часописи, књиге познатих писаца и књиге о архитектури, историји итд на руском. Професорица је јако фина и добар предавац - Марина Кнежевић. (а није ми фамилија ).

Сенка Јанковиц , студент Грађевинског факултета

Ја сам презадовољна часовима руског језика, које води професорка Марина. Сва моја очекивања су надмашена. Толико љубави, усхићења, доброг расположења, шале... ХВАЛА, још једном на дивним часовима. И све најбоље Вам желим; да истрајете у својој племенитој идеји. С поштовањем,

Рада Мирић, студент права

Ја сам задовољан курсом и самом том идејом. Све лепо функционише и јако пуно може да се научи. Програм је јако добар као и темпо рада, а и наша професорка Марина, има стрпљења за нас увек ;). Драго ми је што сам на том курсу и сматрам да доста може да се научи. Поздрав,

Вид Ерцег, студент Богословског факултета

Како сам одувек била фасцинирана руском културом, начином живота, менталитетом па и самом земљом одлучила сам се на учење и језика. Кренула сам на курс, помало са зебњом знајући да језик сам по себи није нимало лак. Међутим, сјајна атмосфера на часовима, професори који су увек на располагању и спремни да помогну, па и сама помагала су убрзо развејали све моје страхове. Препоручила бих сваком овај курс ко има жељу да савлада руски језик, а да му то буде једно позитивно искуство и лепа успомена.

Миљана Јаковљевић, студент права

У школи руског језика „Ру-Слово“ влада веома лепа атмосфера. Овде су се окупили млади људи које занима руски језик и култура. Поред тога што сваки час учимо ново градиво, овде можемо и да слушамо музику, читамо часописе или књиге или гледамо филмове – све по договору. Увак смо обавештени о догађајима везаним за руску куилтуру, и имамо и место где можемо да попијемо кафу и дружимо се после часова и разговарамо о неким актуелним темама.

Јована Ћирић, Филолог (шпански језик)